PARTENERI

UNIVERSITATEA ANKARA – CENTRUL PENTRU CERCETARE ŞI APLICAŢIE DE LIMBĂ TURCĂ ŞI LIMBI STRĂINE TÖMER

(ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE VE YABANCI DİL ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÖMER)
ANKARA, TURCIA

Institutul este afiliat Universităţii Ankara şi este un Centru de Documentare şi Aplicaţie pentru limbi străine şi limbă turcă.
Pentru institut lucrează (în total) 540 de persoane dintre care 348 sunt angajaţi în învăţământul superior. Numărul mediu de studenţi înscrişi la cursurile organizate în cadrul institutului este de aproximativ 57.000. De proiectul nostru se vor ocupa cinci persoane dintre angajaţii cu norma întreagă ai Centrului.
EXPERIENŢA: De 20 de ani, în cadrul institutului pot fi învăţate 20 de limbi străine, inclusiv germana şi turca ca şi limbi străine. Centrul are un birou central şi 11 sucursale în opt oraşe diferite ale Turciei şi îşi desfăşoară activitatea în strânsă legatură cu Universitatea Ankara – Facultatea de Litere, cea mai mare şi cea mai experimentată facultate din Turcia în predarea cunoştinţelor de limbă şi cultură străină. De asemenea, institutul organizează cursuri de limbă pentru profesori care la rândul lor predau limba turcă ca şi limbă străină iar studiile de limba turcă se desfăşoară în cooperare cu sute de institute de cultură turcă de profil din 111 ţări.
Centrul a editat un set modern de învăţare a limbii turce ca limbă străină numit “HITIT Set de Învăţare a Limbii Turce” pe trei nivele - începători, intermediari şi avansaţi. Fiecare set în parte se compune dintr-o carte de studiu, un manual cu exerciţii, două casete audio, un dicţionar turc-englez şi un dicţionar turc-german. Până în prezent au fost vândute 25.000 de copii ale respectivului set în întreaga lume.
Mai mult, institutul a participat la un proiect prin care s-a urmărit învăţarea limbii turce pe internet, proiect intitulat ”Centrul de învăţare la distanţă a limbii turce” (www.turkish-center.com) în cooperare cu instituţia turcă Mobilsoft. TÖMER a pus la dispoziţie întreg suportul educaţional.
Din 2004, institul este implicat şi în Programele Educaţionale şi de Cultură ale Comisiei Europene. În prezent, TÖMER desfăşoară parteneriate în cadrul programelor Leonardo şi Lingua.
TÖMER este singura instituţie autorizată în Turcia să elaboreze Portofoliul de Limbi Europene (ELP) pentru adulţi elaborat în conformitate cu Cadrul Comun European, având număr de acreditare 56-2004. De asemenea, instituţia editează două periodice “Language Journal” şi “Mother Tongue quarterly”.